apa, sare si faina sau asteptandu-l pe Mos Craciun

Ce poate fi mai frumos decat sa redevii copil si sa-l astepti pe Mos Craciun...
Dar cum nu e fun de loc sa-l astepti pe mosu` numarand zilele-n calindar si uitandu-te pe geam ca tot nu ninge....trebuie sa gasim ceva constructiv de facut. Ceva care sa ne implice si pe noi si pe copii "adoptati" din vecini. Si cum pe la casa oricarui om gospodar se gaseste apa din belsug, putina sare si in completare niste faina se poate porni la treaba. 
Deci: 
se ia un lighenus ( al nostru era din inox), o cana pt masurat, un sucitor, o planseta de lucru, forme de taiat, o tava tapetata cu hartie de copt, o gasca de copii si multa veselie si se purcede la treaba.
In lighenus se depoziteaza urmatoarele: o cana de faina, o jumatate de cana de apa si o jumatate de cana de sare (de mare, de himalaia, de muraturi, iodata, de care se gaseste pe la casa omului gospodar) si,
pentru o mai mare eficienta depozitarea se face dupa cum urmeaza:  intai apa, apoi sarea, se amesteca pana se dizolva (mai ales daca la casa omului se gaseste doar sare mare), apoi se adauga faina, se amesteca in continuare pana obtinem un aluat foarte maleabil, ce se poate intinde pe planseta de lucru. Daca aluatul este prea moale se mai adauga faina, atat cat este nevoie. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca pe planseta.
Se intinde o foaie de jumatate de cm si incepem sa taiem diverse forme, ce avem la indemana, un bradut, o stea, un mos, un ingeras, un ren, o saniuta etc. Daca nu avem nicio forma la indemana luam un cutit mic si le "desenam" pe foaia de aluat,  dupa imaginatie, cel mai simplu sunt de facut bradutii si globuletele. 
Globuletele se fac sub orice forma, routunde, ovale, romb, stea,  dar trebuie sa le lasam si o codita pentru agatat. 
Inainte sa dam formele la cuptor, luam o scobitoare si le facem o gaura mica pentru a putea sa le agatam ulterior.  Figurinele noastre se coc la 150-170 grade (temperatura minima a cuptorului) coacerea dureaza circa 30-40 de minute, pana cand formele se desprind singure de pe hartie. 
Cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa la racit, pe hartia de copt sau desprinse de pe hartie. 
Si gata...
Sau nu chiar gata.....urmeaza runda a doua...

Se ia un set de tempera sau orice alte culori  pe baza de apa sau de ulei,  pensule, o gasca de copii voiosi si se trece la pictarea figurinelor.
Si uite asa, bradul nostru se umple cu tot soiul de decoratiuni facute de noi.

Acum 3 sau 4 ani tot cu "apa, sare si faina"  am facut martisoare, care au rezistat pana azi.

In curand, cand mesterul fotograf isi va face timp sa pozeze si sa developeze capodoperele noastre o sa revenim cu poznele. 



Niciun comentariu: